Tekst

 

PONJOYA

Polski Owczarek Nizinny

 

Joya en Tic Tic (Mistrz z Rodu Odry) hebben een date gehad. Beide Nizinny’s voldoen aan alle eisen gesteld door de Raad van Beheer en we fokken tevens volgens de eisen van het Nizinny Verbond.


De echo heeft bevestigd waar wij zo vurig op hoopten: Joya is drachtig!

7 juli:

Joya krijgt een lekker gevuld buikje. Ze vind alle extra aandacht heerlijk en wij kunnen de puppies al voelen bewegen.

We hebben een nieuwe werpkist gemaakt en we hebben hem zondag 13 juli in onze huiskamer klaargezet zodat Joya er alvast aan kan wennen.

Maandag 14 juli:

Joya heeft een heerlijke dikke bewegelijke buik. Het is erg warm geweest de afgelopen dagen en we hebben een airco gekocht zodat het een paar graden dragelijker is voor onze dikke dame.

Deze echo is genomen toen Joya 4 weken drachtig was. Het blijft bijzonder!

Donderdag 17 juli:

Vorige week was Joya nog lekker aan het spelen maar deze afgelopen dagen lijkt ze voornamelijk te willen liggen luieren en vooral veel eten......


We hebben veel extra lekker eten voor haar gehaald........

Joya vind het heerlijk om op haar rug te liggen en ze zoekt overal verkoeling. Het is erg warm deze dagen en de airco’s houden het binnenshuis koel. Buiten is het vooral s morgens vroeg en s avonds laat lekker voor haar.

Pups Joya X Tic-Tic 2014

19 juli 2014:

Joya heeft zaterdagavond/nacht ( op de warmste dag van het jaar) 7 prachtige puppen gekregen: 4 teefjes en 3 reutjes. Joya is enorm zorgzaam en liefdevol en de puppen zijn lekker aan het drinken bij haar.  Mama en pups doen het goed.

3 Reutje

4 Reutje

5 Teefje

6 Teefje

7 reutje

1 teefje

2 teefje

3 reutje

4 reutje

5 teefje

6 teefje

7 reutje

Donderdag 24 juli:

We zijn begonnen met het neurologisch stimuleren van de pupjes. Dit houdt in dat we de puppen een voor een even apart nemen en wat handelingen met ze verrichten en we bieden verschillende geurtjes aan. Dit zorgt voor:

1. Een beter hartritme
2. Sterkere hartslagen
3. Sterkere adrenaline stoot
4. Grotere stresstolerantie
5. Grotere ziekteweerstand

Voor meer info zie pups 2013

1 teefje

Jozie

2 teefje

Jody

3 reutje

Jango

4 reutje

Jamie

5 teefje

Joy

6 teefje

Julie

7 reutje

Jaco

zaterdag 26 juli:

De puppen zijn alweer een week oud! Wat is Joya een geweldige, geduldige, zorgzame en liefdevolle mama. Ze is een genot om naar te kijken met haar kroost.

Met de geboorte waren de pupjes allemaal rond de 350 gram en dat zijn hele mooie gewichten. De puppen hebben hun geboortewicht bijna allemaal verdubbeld. Het gaat volgens het boekje dus. De puppen zijn tevreden en slapen en drinken de hele dag en nacht.

Jozie

Jango

Jamie

Jaco

Joy

Julie

De pupjes hebben namen gekregen.

De reutjes:

Jango

Jamie

Jaco

De teefjes:

Jozie

Jody

Joy
Julie

Jozie

Jody

Jango

Jamie

Joy

Julie

Woensdag 30 juli:

Hallo wereld......... de puppen hebben hun oogjes geopend :)


Het worden al echte hondjes! We hebben ze lekker vaak in onze handen en het is zo schattig want Joya vind het allemaal geweldig. Ze zit er wel graag bij als we met de puppen op de bank aan het knuffen zijn.

De teefjes:

De reutjes:

1 Teefje

2 Teefje

Jozie

Jody

Jango

Jamie

Joy

Julie

Jaco

Vrijdag 1 augustus:

De puppen groeien heel erg goed en we zijn zo blij met dit prachtige nest

Nanu is ook helemaal verliefd op de puppen...

Zondag 3 augustus:

Het zijn opeens echte miniatuur hondjes geworden! Ze beginnen zelfs al met elkaar te spelen.... het is zooooooooooooooo leuk! Nu twee weken oud en sommigen al zwaarder dan een kilo!

Maandag 4 augustus:

Wanneer ze de kans krijgt dan is Nanu bij de puppen. Het is zo schattig want de pupjes komen ook op haar afgerend. Joya houdt het nauwlettend in de gaten maar ze staat het wel toe.

De puppen drinken dag en nacht bij Joya, maar nu wel korter want ze krijgen de melk sneller binnen. Ze groeien allemaal gelijkmatig en erg goed en sommigen zijn echte papzakken!

Dinsdag 5 augustus:

140 nageltjes geknipt vandaag... Joya kreeg allemaal rooie krassen op haar buikje dus hopelijk gaat het zo beter voor haar. Ik heb een poging gedaan om de puppen allemaal in hetzelfde mandje te krijgen als waar we mee begonnen 2 weken geleden, de reutjes in het blauwe mandje en de teefjes in het rode mandje maar ze pasten er echt niet meer in!


Twee weken geleden waren de pupjes nog zo klein:


En vandaag:

Donderdag 7 augustus:

Joya is een geweldige mama voor de puppen. Ze zijn tevreden en levendig en eten en spelen en slapen. Het kratje waar ik ze even indoe als ik de werpkist verschoon wordt nu echt te klein.......

Hetzelfde kratje 2 weken geleden.....

Als Joya zich laat zien dan beginnen alle puppen door de kist heen te rennen...... ochtendgymnastiek!

Jozie

Jody

Jango

Jamie

Joy

Julie

Jaco

Vrijdag 8 augustus:

Vandaag zijn de puppen 3 weken en dus is het tijd voor hun eerste hapje vlees. Ze vonden het allemaal heerlijk! Ze zullen uiteraard nog heel veel bij mama Joya drinken en het vlees heel langzamerhand vaker geven. We hebben 75 kilo Energique ingeslagen. Dat lijkt veel maar uit ervaring weten we inmiddels dat de puppen enorm veel eten!


Ook hebben we de werpkist groter gemaakt en de puppytoiletten geplaatst. De puppen vinden het allemaal reuze interessant en Joya wil alles graag inspecteren.

Zaterdag 9 augustus:

Hoewel de puppen nog even door moeten krijgen wat de bedoeling is van de puppytoiletten liggen er al de nodige plasjes op.

Uiteraard zijn de puppen volop in handen;

iedereen die op visite komt krijgt pupjes te knuffen......

Als de puppen slapen liggen Joya en Nanu naar ze te kijken.... echt “op wacht”

Jozie

Jody

Jango

Ze hebben voor de tweede keer een hapje vlees gekregen vandaag en het is ongeloofelijk wat ze daar een smeerboel van maken! Alles zit onder en zij zelf dus ook zoals je op onderstaande foto’s kunt zien: kleine pupjes worden vies......

Jamie

Joy

Jaco

Julie

Zondag 10 augustus:

De pupjes hebben vanochtend hun vlees uit een bakje gegeten. Uiteraard onder het nauwlettend oog van mama Joya ha ha ha.....

Nanu inspecteerd of alle puppen goed schoon zijn gelikt......

Jozie

Jody

Jango

Jamie

Joy

Julie

Jaco

Dinsdag 12 augustus:

Nanu’s favoriete plekje momenteel..... op het trapje voor de werpkist..... zo kan ze de pupjes goed in de gaten houden! En wat ze dan ziet is ook allerschattigst.......:

De puppen zullen vanaf vandaag 3 keer daags een klein beetje vlees krijgen. We bieden dit aan zowel in aparte bakjes als in een schaal waardoor ze leren delen met elkaar. Ze vinden het heerlijk en ze drinken verder nog volop bij Joya

We zijn begonnen met de puppen allemaal dagelijks te borstelen. Nu nog met een zachte borstel zodat ze goed gewend raken aan de vachtverzorging die ze nodig hebben als ze volwassen zijn.

Dagelijks wissellen we het speelgoed af. De puppen hebben onder andere babble ballen (die praten op het moment dat je er tegenaan stoot), lichtgevende ballen en ballen die bewegen met een staart eraan, een tunneltje, een speelkleed etc. etc.

We hebben de puppyren opgezet waar ze een paar maal per dag lekker in kunnen spelen met elkaar. Daarin bieden we wisselende ondergronden zodat de puppen verschillende structuren voelen onder hun pootjes.

Kaitlyn komt ook regelmatig kijken hoe het met de pupjes gaat. Aangezien zij zelf al twee nestjes heeft gehad weet zij heel goed hoe zij met de puppen om moet gaan.

Iezy (onze jongste hond van ruim een jaar oud) vind het helemaal prachtig en weet van enthiousiasme niet wat ze met de pups kan doen. Ze likt ze en vind ze leuk. Dat wordt vast dolle pret als de puppen volgende week naar buiten mogen om te spelen met elkaar.

Met het oog op de diverse ondergronden waar we de puppen aan willen laten wennen is dit wiebelige bobbelkussen natuurlijk uitermate geschikt.

Nu wordt het tijd voor de ondergrond waar veel honden voor terugdeinzen.... metaal. Onder begeleiding van Nanu en Joya leren de puppen in en uit de werpkist te lopen.

Jozie
Jody
Jamie
Joy
Jaco

Woensdag 13 augustus:

In het kader van de benchtraining hebben we een leuk hondenhokje in de puppyren staan. Zo kunnen de pupjes rustig en op een speelse manier wennen aan een hokje. Als ze wat groter zijn gaan we ze ook in allerlei verschillende soorten benches wennen; de draadbench, de kunststof bench en de canvasbench op velerlei plaatsen (waaronder in de auto)

Zondag 17 augustus:

Dagen van veel gezellige visite...... De pupjes hebben het lekker druk gehad en zijn weer veel in handen geweest van velerlei mensen.

De puppen zijn  regelmatig bij de andere honden, en om de beurt mogen ze mee naar verschillende kamers in ons huis.

Het zijn nu echte miniatuur hondjes! Zoooooooooooooo leuk :)

Ze racen al door de tunnel heen achter elkaar aan.....

Ze hebben een tweede mama Nanu

Het zijn echte Nizinny’s; ze zijn dol op hun vlees!

Jozie
Jody
Jango
Jamie
Joy
Julie
Jaco

Maandag 18 augustus:

Het is zo leuk om te zien hoe blij iedereen wordt van de puppeduppen.......

dagelijks visite dus aandacht genoeg voor ze!

ondertussen..... achter de schermen......... :

draait de wasmachine overuren!

Dagelijks nieuwe indrukken.....

Dinsdag 19 augustus:

Om ze vast te laten wennen dragen de pupjes vanaf vandaag af en toe een tuigje.

Jozie

Jody

Jango

Jamie

Joy

Julie

Jaco

Woensdag 20 augustus:

Zijn we helemaal vergeten om de puppycam aan te zetten. Dit kwam omdat we na de puppenvisite met de puppen op stap zijn gegaan.

De meiden zijn in de auto meegeweest naar het Rode Klif en de jongens zijn meegegaan naar het kleinste haventje van Europa te weten Laaxum. Ze waren stil in de auto en het is een goede ervaring voor ze geweest.

De meiden mee naar het Rode Klif

De jongens mee naar het haventje van Laaxum

Vrijdag 22 augustus:

Ook vandaag weer puppenbezoek en het is leuk om te zien hoe relaxed de puppen zijn bij iedereen op schoot.

Vandaag zijn we weer om en om met ze naar buiten gegaan en dat vinden ze erg interessant.

Iezy en Kaitlyn helpen ook erg goed mee met de socialisatie van de puppen; ze laten ze allerlei verschillende ballen zien.......

Voor het vervolg van dit dagboek zie pups 2014 vervolg

Het blijft erg fijn om mensen blij te zien met de puppen. Daar doen we het voor!

Joya is een geweldige liefdevolle zorgzame mama voor haar pupjes en hoewel ze het prima vind dat mensen haar puppen op schoot nemen vindt ze het fijn om alles in de gaten te houden.

Zaterdag 23 augustus:

De puppen zijn tussen de buien door even lekker naar buiten geweest. Aangezien het gras door en door nat is hebben we ze maar in een kleine puppyren op de tegels laten spelen. Hopelijk wordt het binnenkort beter weer zodat ze in de tuin kunnen spelen met alle honden.

Alledaagse geluksmomentjes; puur genieten!

Zondag 24 augustus:

Ook vandaag mochten de puppen weer genieten van hun puppenbezoek en daarna was het eindelijk droog genoeg dat ze lekker konden ravotten in de tuin! Wat een lol, ze hebben heerlijk kunnen rennen en spelen met elkaar.